16 mars 2010

Rödgröna av avund

Ungefär en fjärdedel av de som utnyttjar RUT-avdraget är låginkomsttagare, den största köpargruppen är barnfamiljer med medelinkomst. Men ”den fria televisionens” SVT Agenda har försökt trolla med siffrorna och definitionerna så att det ska låta som att nästan inga låginkomsttagare utnyttjar det.

Vänstern jublar över att ha fått lite fler missvisande siffror som de kan grumla upp debatten med. Men de tänker nog inte säga högt de ”höginkomsttagare” som de solidariskt spottar på nu innefattar vanliga lärare och sjuksköterskor!

Själv undrar jag varför det spelar så stor roll vad de som utnyttjar avdraget har i inkomst. Är hatet mot den rike viktigare än medkänslan för den fattige? RUT-avdraget är ju en reform som enligt beräkningarna betalar sig själv och mer därtill. Det ger mer pengar till välfärden för de allra mest utsatta. Och det finns människor i andra änden också - de som utför tjänsterna. Där har många gått från arbetslöshet eller svartarbete till trygg, pensionsgrundande inkomst och möjlighet att organisera sig fackligt.

Har vänstern ingen som helst respekt för den livskvalitet och självkänsla detta ger till köparna respektive säljarna? Är det för att båda grupperna får större frihet – minskat beroende av politiker – som de ska bekämpas?

Ska vi avskaffa en reform som gynnat alla, bara för att även Joakim von Anka råkar ha fått ut något av den? Ja, om den rödgröna ”Ohlyansen” får bestämma efter valet. Snacka om missunsamhet. Avundsjukan har ett ansikte, och det är inte bara grönt – det är rödgrönt.

I Folkpartiet liberalerna vill vi utveckla, inte avveckla RUT-avdraget. Vi vill göra det ännu lättare för barnfamiljer och pensionärer att utnyttja avdraget. Den utvecklingen vill jag vara en del av!


Fler som föredrar frihet och livskvalitet istället för falsk matematik: Merit Wager, Nicklas Carlsson, Hanna Lager, Anna Lundberg, Carl B Hamilton, Seved Monke, Sebastian Hallén, Stefan Mårtensson, Hans Åberg och Rasmus Jonlund.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Miljöbilspremie, avdrag för hushållsnära tjänster, Rot-avdrag. Allt är bidrag trots att det kallas annat av ministrarna. Jag trodde Moderaterna och Fp ville avskaffa bidragen och sänka skatten. Varför inte höja grundavdraget i deklarationen om man nu är så måna om låginkomsttagarna? Jag undrar t. ex. om det finns något land i Europa som beskattar låginkomsttagare så mycket som Sverige?

Istället för att göra det har dina riksdagskollegor skapat en mängd nya bidrag som trots vad du skriver på denna blogg mest används av övre medelklass och höginkomsttagare som mig. Absurt är det.

Björn Brändewall sa...

Nej, det är skillnad på bidrag och avdrag. Avdrag är ju just en form av skattesänkning. Ulrik Franke ger ett hyfsat relevant exempel på skillnaden när han jämför skattefusk med bidragsfusk.