15 januari 2008

Inga röda lydnadskoppel runt våra halsar, tack!

Debatten i Östran fortsätter. Håkan Juholt svarade inte, men väl en som kallar sig Röde Will. Detta blev publicerat i fredags (förutom de fetstilta styckena, tyvärr).

Svar på insändare 8 januari.
”Röde Will” kommer med flera påståenden som vi enkelt kan konstatera är felaktiga. Att sänka skatter är inte att ”dela ut pengar” till vissa, utan att låta alla människor behålla mer av det som är deras. Lika felaktigt är det att kalla det för ”tvångsberövande” – det är ju tvärtom just det som skatter är! Därför är det viktigt att politiker inte tar mer skattepengar än de kan visa att de använder ansvarsfullt.

Röde Will verkar tro att Sveriges historiskt höga skattetryck använts till att värna de svaga i samhället. Så är inte fallet. Redan innan regeringsskiftet så gick i genomsnitt 8 av 10 skattekronor tillbaka till dig själv, i form av välfärdstjänster som du sällan kan påverka. Det är alltså bara en femtedel av våra skattepengar som faktiskt använts till den omfördelning till svaga, som är socialdemokraternas huvudargument för att ta ut så höga skatter.

Majoriteten av skatterna är istället indirekt valfläsk, eftersom det gör vanligt folk – inte bara fattiga – beroende av välfärdssystem. Då blir vi nämligen benägna att rösta på sossarna, eftersom dessa lovar flest ”julklappar” i valtider – utan att låta oss se notan. Med detta cyniska spel har vi alla blivit ”samhällets svaga”. Låginkomsttagarna är de som har haft detta röda lydnadskoppel hårdast runt halsen. Där har vi den ”girighet och förakt för svagare” som Röde Will borde rikta sin kritik mot.

Men tänk om det var du själv, istället för stat och kommun, som förfogade över de flesta av de där 8 kronorna på varje tia! Då hade du haft frihet att planera ditt liv, utan att vara måltavla för politikers nyck varje år. Utan att någon detaljstyrde dina vardagsangelägenheter. Visst vore det skönt?

Du skulle få större möjligheter att se till att pengarna används effektivt och till saker som du som medborgare tycker är viktigt. Med frihet att växa kan vi alla förbättra vår levnadsstandard och tillsammans bli ”samhällets starka”. Heder åt den regering som tar steg i den riktningen.

--
Björn Brändewall
Folkpartiet liberalerna, Kalmar

Inga kommentarer: