25 februari 2010

Alla har tjänat på RUT-avdragen, och nu svajar de rödgröna allt mer

Regeringens skatteavdrag för hushållsnära tjänster innebär ökade skatteintäkter som staten kan använda till vår generella välfärd. Jag är riktigt glad över att det skapat tusentals jobb – för många det första riktiga jobbet i livet – samtidigt som det skapat livskvalitet för t ex barnfamiljer.

Och nu är det alltså även ett exempel på att man kan få in mer skatteintäkter genom att sänka skatten. Precis som att en korvgubbe kan sälja mer än dubbelt så många korvar om de kostar 10 kr/st än om de kostar 20 kr/st.

Men kommer folk i denna bransch att få ha kvar sina jobb om det blir regeringsskifte i höst? Det rödgröna alternativet, som i åratal föraktfullt nedvärderat arbetarna och kallat det för ”pigavdrag”, svajar nu allt mer i sin hållning. Men inte för att de har ändrat sig, utanför för att väljaropinionen svänger. Såna vindflöjlar skulle iaf inte jag känna mig trygg med att låta bestämma över mitt liv.

Efter Miljöpartiets liberala flört härom dagen så har Mikaela Valtersson (MP) fått kritik från de egna och nu fått framföra MP-kritik mot RUT-avdraget igen. Rättning i ledet, känns det som. Miljöpartisterna ser det alltså inte som något bra att svarta jobb blir vita så att personal får social trygghet och att familjer får mer tid. De ser det bara som något som de kan tänka sig att stå ut med tills konjunkturen vänder.

Nu är det socialdemokraternas tur att svaja. Mikael Damberg (S) framför en ganska balanserad uppmaning till socialdemokraterna att svänga i frågan, men hans partikamrat Robert Noord (S) avslöjar en del cyniska baktankar. Han är tveksam till avdraget, men tycker att det kan vara värt att svänga just för att vinna röster(!) Och så tycker han att avdraget är problematiskt, eftersom de som nyttjat avdraget mest ska ha varit höginkomsttagare.

Ursäkta? Här har vi ett avdrag som skapar jobb, ger pensionsgrundande inkomst och social trygghet och dessutom genererar nettointäkter till den generella välfärden. Men Noord gillar det ändå inte, för det ökar även livskvaliteten för höginkomsttagare. Sen när blev det ett egenvärde i att motarbeta de som har det bra? Vore det inte bättre att lägga krutet på att fler ska kunna bli höginkomsttagare?

Här ser vi socialismens problem, att hata rikedom istället för fattigdom. Men välfärd är inte bara någon konstant kaka som ska fördelas, utan det är en kaka som äts upp och måste bakas på nytt hela tiden. Och ju fler som är med och bakar, desto mer kaka!

Ring P1 i morse kändes nästan nedringt av folk, gamla som unga, som var glada över att avdraget finns och inte kunde förstå hur S-V-MP kan vilja avskaffa det. Jag kan bara hålla med.


Fler röster: Expressen, Anna Lundberg, FP Eslöv, Maud Olofsson,
Seved Monke, Carina Boberg, Rasmus, Sanna Rayman i SvD, Malin Siwe i DN.

Inga kommentarer: