25 april 2008

Inget stöd för vänsterpartiets politik

Nio av tio svenskar skulle hellre satsa på vård, omsorg och skola än på sänkta skatter, visar en enkät från SKL. Vänsterpartiet slår sig därmed för bröstet och menar att det nu är bevisat att nästan alla svenskar ”är vänsterpartister”.

Nåja. Det enda som bevisats är att dåligt ställda frågor får dåliga svar. För att kunna få stöd för vänsterpartiets politik måste de alltså först fördumma frågan om välfärd och låga skatter till ett simpelt antingen-eller. Fullt medvetna om att ekonomin inte fungerar på ett så förenklat sätt.

Tvärtom så har SKL:s VD Håkan Sörman själv påpekat, på tal om äldreomsorg: "Det finns heller inget som visar att mer resurser med automatik ger bättre resultat (...). Tvärtom, att fokusera på resurser kan istället gå ut över arbetet med att förbättra kvaliteten." Detsamma kan sägas om vården och skolan, där många länder redovisar bättre resultat än Sverige trots lägre skatter.

Vi kan ju fundera på hur folk hade svarat i enkäten, om frågan hade tagit upp lite fler sidor av verkligheten. Något i stil med: ”Vill du ha sänkt skatt och möjlighet att satsa pengarna direkt på bättre välfärd till dig och dina nära, eller ser du hellre att politiker tar dem och prioriterar fritt mellan dessa behov, finansiering av hattmuséer, kommunala bowlingbanor och diverse prestigeprojekt för att ´sätta regionen på kartan´?”

Då skulle nog folk svara mer i likhet med hur de faktiskt röstade i riksdagsvalet: för sänkta skatter och bättre välfärd.

(Fritt inspirerat av en DI-krönika i förra veckan av en herre med snygg frisyr.)

Inga kommentarer: