22 april 2008

Alliansen tar kinesernas rättigheter på allvar

Statsminister Fredrik Reinfeldt har i sitt Kinabesök krävt att 13 fängslade människorättsaktivister ska friges. Däribland samtliga namn som Amnesty tagit upp. Diplomater har konstaterat att Reinfeldt gjorde helt rätt som inte offentliggjorde detta i förväg. Hade han gjort det, hade kanske mötet med Kinas president blivit inställt i sista stund.

En som inte har fattat detta är socialdemokraternas högsta talesman, Mona Sahlin. Hon har dels krävt att Reinfeldt skulle ta upp det i förväg. Sen har hon uttryckt sin förvåning över att han inte gjorde det - som om hon ville understryka för svenska folket att hon inte hade tänkt lära av sina egna misstag.

Sahlin har med detta visat att hon själv inte skulle vara kompetent att utföra en statsministers diplomatiska uppgifter. Hon har även visat att hon inte har något emot att riskera politiska fångars öde, så länge hon kan knipa lite billiga inrikespolitiska poäng. Tanken att Mona Sahlin en dag skulle kunna bli statsminister skrämmer verkligen. Jag hoppas att Sverige fortsätter ledas av folk som kan ta demokratikampen i Kina på allvar. Gör regeringen till en (s)-fri zon!

Inga kommentarer: