15 november 2006

Vinkling

Drevet rasar just nu mot att finansminister Anders Borg (m) vill ”straffa arbetslösa med böter”. Sossar, skvallerpress och Sveriges Radio verkar rörande ense om att den nya regeringen driver igenom kalla och omänskliga förändringar som slår mot det svagaste.

Intressant vinkling, när fakta säger att det är precis tvärtom! Regeringens förslag innebär ju en kraftig mildring av straffet jämfört med den gamla (s)-regeringens politik. Om sossarna tycker att dessa regler är så hemska, varför klagade de inte när de själva satt i regering och drev en mycket hårdare politik mot arbetslösa?

Hyckleri på hög nivå, känns det som. Och ivrigt påhejat av statligt finansierade journalister.


Uppdatering: Även gamla ministrar (Lena Hallengren) låtsas ovetande om vad de egentligen har drivit för politik (insändare Östra Småland 18 nov), så påståendet är inte bara något som okunniga gräsrötter slänger sig med. Lite läskigt faktiskt, att den intellektuella hederligheten inte är större hos våra högsta f d makthavare.

1 kommentar:

Peterman sa...

Ack ja... Jag undrar bara varför Borg själv väljer det negativt laddade ordet "böter", när det i praktiken bara handlar om en sänkning av a-kassan. Nästan som om han hoppades på att bli misstolkad.

Eller är det verkligen böter det handlar om? Alltså att man fortfarande får full a-kassa, men att man får betala tillbaka lite av den i efterhand? Effekten blir väl densamma, men det känns i så fall som ett onödigt extra steg. Byråkratiskt för att vara moderat, typ.

Men jag är bara måttligt förvånad över reaktionerna. Förmodligen har "folk" missat att det nya "straffet" ersätter det gamla, och tror nu att man kommer att kunna bli av med a-kassan och tvingas böta, samtidigt.

Jag tror att "folk" på samma sätt misstolkade Folkpartiets språkkravsförslag som att man måste kunna perfekt svenska för att ö h t få bo eller arbeta i Sverige, när det egentligen bara handlade om hyfsad svenska för att få medborgarskap. Att bli upprörd över det är väl ungefär lika meningsfullt som att bli upprörd över skolplikten, men "folk" blev upprörda lik förbannat.