30 januari 2010

Jobbcoacher – ett liberalt sätt som ger jobb

I veckan fick jag återigen leka riksdagsman på ”alliansbänken”. Tidigare har jag varit med och besökt häktet, barnsjukvården och privat läkemedelsförsäljning. Nu besökte vi arbetsförmedlingen i Borgholm och talade med ungdomshandläggare Helene Gottfridsson. Samtalet handlade mycket om hur bra det fungerar med personliga jobbcoacher – en storsatsning som alliansregeringen inledde i fjol, där Folkpartiet liberalerna varit pådrivande.

Det finns både privata jobbcoacher och jobbcoacher som är anställda direkt av Arbetsförmedlingen. Samma dag hade det varit en artikel i Barometern, där en ung kille berättade hur han äntligen hade fått jobb sen han träffade coachen. Det värmde i mitt hjärta att läsa hur hans tillvaro kändes mer meningsfull nu när han hade ett jobb där han trivdes.

Helene förklarade stolt att det var deras egenanställda jobbcoach som hade fixat jobbet (vilket tyvärr inte framgick av artikeln), och att han är exceptionellt duktig. Under 2009 var han coach åt ett sextiotal arbetslösa människor. 75 % av dessa fick jobb!

Det är annat det än under (S)-regeringens tid, då varje handläggare i genomsnitt bara fixade ett enda jobb om året! Då kände anställda att det handlade mer om att frisera statistik åt socialdemokraterna.

Det känns verkligen som att alliansens kraftiga reformering av AMS, som lett till nya Arbetsförmedlingen, givit resultat. Utmaningen för att bekämpa ungdomsarbetslösheten är långt ifrån avklarad, men jobbcoacher visar hur liberal arbetsmarknadspolitik gör dubbel skillnad:

  • Genom att se till individen; att skapa en personlig relation som inte är ”myndighetsperson” med den arbetssökande.
  • Genom konkurrens som sporrar till högre kvalitet; att jobbcoacher handlas upp bland externa aktörer, t ex privata företag.

Inga kommentarer: