12 januari 2010

Don't confuse the loudest with the majority!

Lästips: Dilsa Demirbag Sten (för övrigt styrelseledamot i vårt kära Linnéuniversitet) skriver klockrent om hur svenska politiker och media låter en minoritet av islamistiska fundamentalister få göra sig till talesmän för alla vanliga muslimer. En nidbild som fränglingsfientliga krafter förstås inte är sena att utnyttja.

Fortfarande är anhängare av islamistiska organisationer och rörelser en minoritet bland muslimer i Europa. Men de har fått tolkningsföreträdet för muslimer i det politiska och offentliga rummet. Hur kommer det sig?

Sekulära, kulturella och ateistiska muslimer är helt enkelt inte tillräckligt intresserade av religion. De flesta muslimer är lika sekulära som alla andra svenskar. Vilka svenskar organiserar sig kring kristendomen och låter religionen diktera livets alla delar? Få orkar eller vill vara muslimer eller kristna på heltid. Vi är också föräldrar, grannar, journalister, entreprenörer, fjärilssamlare, hyresgäster och feminister.

Därför hade islamisterna varit föga framgångsrika om det inte varit för hur väl mottagna de har blivit av medierna, politikerna och det kulturella etablissemanget.

Läs hela

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om man inte följer koranen och Mohammeds exempel är man inte muslim. Svårare än så är det inte....

Björn Brändewall sa...

I så fall har vi inte särskilt många muslimer i Sverige. Och då är det inte många som är judar eller kristna heller.

Men jag tror att många som ser sig som muslimer inte skulle hålla med dig.