Dagens lärdom: jag trodde i många år att bananen var ett tecken på att det måste finnas en högre makt. Helt enkelt eftersom bananen var för perfekt för att vara sann: välförpackad, kan plockas omogen så att den mognar i fruktdisken istället, och innehåller alla näringsämnen som människor behöver (förutom lite C-vitamin).
Men det var inte någon gud som hade skapat bananen: det var människan. Bananen är resultatet av människans växtförädling över tusentals år. Naturliga, vilda bananer å andra sidan är i själva verket hårda frön som är så gott som oätliga för människor. Detsamma kan sägas om en himla massa frukter och grönsaker som vi lär oss om i skolan och tror ”alltid har sett ut så här”.
Artikeln i länken ovan ger även goda argument för att genmodiferade grödor inte är något att vara rädd för: tvärtom, det är den traditionella växtförädlingen som genom historien inneburit risker. Och ändå har inte jorden gått under under alla dessa tusentals år som människan (och naturen!) hållit på med det!
Traditionell växtförädling innebär att chansa och hoppas att en slumpmässig mutation av en planta gav den någon positiv egenskap, utan att den samtidigt råkade bli giftig eller nåt. Men med genteknik så går man målmedvetet in och vet precis vad det är man ändrar.
Det är som att ha en tärning med en miljon sidor. Antingen rullar du tärningen tills du får det tal du vill ha, eller så tar du tag i den och vänder själv upp den sida du vill ha.
Men det viktiga är till syvende og sist inte vilken teknik man använder för att ta fram en ny gröda, utan hur man testar den. Och vi har aldrig i världshistorien testat grödor så mycket som vi gör idag.
Det sätter saker i perspektiv, att få veta hur mycket naturen omkring oss har förändrats jämfört med den flora och fauna som våra förfäder levde i. Jag tror att om fler visste det här, skulle attityderna kring både GMO och ekologiskt förändras rejält.
3 kommentarer:
Hej,
Självklart är det mer naturligt att korsa två besläktade arter av bananer med varandra än att modifiera en banan till att ha en burk kemiska bekämpningsmedels egenskaper. Naturen blandar ej dessa två och det kommer inte att hända heller - hur många "tärningskast" man än utför.
Hej Marius,
"Kemiska bekämpningsmedel" låter väldigt onaturligt antar jag, men det är ju just det som växter naturligt använder för att skydda sig mot angrepp. Dock inte i burkform, så långt har inte evolutionen kommit än. ;)
Det krävdes ganska många tärningskast, men till slut lyckades de encelliga organismerna muteras till tvåbenta varelser som kunde skriva dikter och flyga till månen. Vem hade trott det för en miljard år sedan?
Skicka en kommentar