02 juni 2007

Salvestaden: politiker ska inte driva bolag!

Salve-projektet är nu officiellt ett dunderfiasko och alla partier i Kalmar som haft handen i syltburken under årens lopp (dvs alla utom fp) försöker skylla ifrån sig. Här är en insändare vi fick in i Östran i veckan.

I Kalmar är det bara Folkpartiet som konsekvent varit emot kommunens inblandning i Salvestaden. Det betyder inte att vi haft någon kristallkula och kunnat se in i framtiden hur det skulle gå. Men vi visste från början att kommunala bolag nästan aldrig är en bra affär för medborgarna. Salve var bara ett extra tydligt exempel på detta.

Det finns i grova drag tre olika situationer när en kommun startar kommunala bolag. I alla tre fallen gör ett kommunalt bolag mer skada än nytta.

Den första är när det redan finns aktörer på marknaden. Då använder man folkets skattepengar för att slå ut de konkurrerande företagare som vill spela ärligt. När konkurrensen försvinner får medborgarna lägre kvalitet och/eller högre priser på marknaden.

Den andra är när det inte finns aktörer på marknaden.Då är det lämpliga för kommunen att driva det i förvaltningsform. Men en del politiker tycker förstås att det är roligare att leka företagare, och samtidigt kunna hålla besluten hemligstämplade för väljarna.

Den tredje är när det inte finns någon efterfrågan, som i Salve. I vanliga näringslivs-situationer går man in med sina egna pengar som insats, och då försäkrar man sig om att pengarna inte kommer rinna ut i sanden. Men när kommunen driver det, med politisk prestige i ryggen, antar politikerna gärna glädjekalkyler, och när dessa spricker år efter år, tätar man sprickorna med 20 miljoner skattekronor som egentligen skulle gått till kärnverksamhet som skolan och äldrevården.

Därför var Folkpartiet emot inblandning i Salvestaden. Politiker ska inte driva bolag.

Joachim Håkansson
Anna-Britt Wejdsten
Sebastian Hallén
Björn Brändewall
Jonny Brändewall
(fp)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tillåt mig småle lite. Kolla upp turistbranschensutveckling samt marknadsföringsvärdet av Kalmarunionen... Något vi övriga svenskar fått i oss från skolboken sen tja - 1397?

Tyvärr har ni ju stackars vilsna ankor inte klarat av att simma åt samma håll i er stora damm ;-) Vilket leder till att eldsjälar och gränsgångare bränns ut. Och detta är det tragiska i hela historien, för det är dessa personer man ska värna om man tror att utveckling är eftersträvansvärt.

Som skoluppgift kan ni ju få ta en titt på hur det såg ut när Astrid Lindgrens värld anlades - vem stod för pengarna? Hur gick det? Och hur ser samhällsnyttan ut i dag? Någon med lite ekonomisk insikt kan ju ge er lite insikt i tidsaspekten för satsningar av Salves slag, men jag ska vara snäll och ge er facit.

Bred uppslutning kring stora projekt = Ja

Politiker i Ledning som motarbetar det de är satta att förvalta = Nej

Sen till sist - Kan någon i Kalmar ens stava till marknadsföring?

Vale

Björn Brändewall sa...

Nu har jag ju inte stenkoll på hur Astrid Lindgrens värld kom till, men:

Att Vimmerby kommun råkade ha tur i ett av sina riskåtaganden, betyder inte att det var rätt att riskera pengarna in the first place. Astrid Lindgrens Värld är en lönsam idé, och därmed hade det privata näringslivet sett vinstmöjligheten och kunnat sköta investeringarna utan kommunal inblandning.

Vi ska akta oss för attityder där alla springer till kommunalrådet för allmosor istället för att ta ansvar för sina egna handlingar.