26 juli 2013

Ex-senator instämmer om Snowden

Gordon Humphrey, amerikansk före detta senator med särskild erfarenhet av utrikesfrågor, har tagit del av min m fl artikel om den amerikanska övervakningsskandalen, och har sedan tidigare uttalat sitt stöd för Edward Snowden. I en egen vädjan riktad till det svenska folket och regeringen ger han nu sitt stöd för att just Sverige borde erbjuda Snowden asyl. Hans infallsvinkel är bland annat att de hemligheter som kan äventyra det amerikanska folkets säkerhet vilar tryggare om Edward Snowden omges av svenskar istället för ryssar. Att Snowden skyddas är viktigt för att Obama-administrationen inte ska kunna skrämma framtida visslare till tystnad.

Jag har fått hjälpa till att översätta Humphreys text till svenska, som publiceras på Professors blog.

Humphrey beskriver sig själv som en konservativ republikan. Jag är liberal. Kravet på asyl för Snowden har även framförts av Piratpartiet och Fredrik Segerfeldt och Lars Ohly (V). Segerfeldt beskrivs ofta som nyliberal, och att Ohly står en bra bit ut på vänsterkanten är ingen överdrift. Jag tycker att det är viktigt att poängtera att detta är en fråga som enar människor av vitt skilda ideologier och politiska färger. Att skydda visslare som Snowden från Obama-administrationen är en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter, för vår rättssäkerhet, vår internationella säkerhet och vår personliga integritet.

Med det sagt så vill jag påpeka att även om vi är många som just nu jobbar för att rädda Snowden, så får inte debatten om visslare stanna vid visslarna själva. Den stora frågan är just det som har avslöjats, att USA spionerar omfattande på både sina egna och på våra medborgare. Snowdens öde kommer att avgöras förr eller senare, och då är det viktigt att debatten och mediebevakningen om övervakningen inte upphör, utan att ansvariga personer ställs till svars. Detta är även en inställning som Snowden delar och som professor Marcello Ferrada de Noli utvecklar under rubriken Are whistleblowers celebrities?

Inga kommentarer: