18 september 2010

Björn A-Ö: Xenofobi

Xenofobi är rädsla för det som är annorlunda, främlingsfientlighet. Det är en farlig och destruktiv kraft. I Sverige tar främlingsfientliga krafter avstamp i den misslyckade integration som vi haft under många år, bl a arvet efter Mona Sahlin (S).

Sverigedemokraterna pratar mycket om vår misslyckade integrationspolitik, men det gör de för att de är emot invandrare. Nu heter det att "invandrare lever på bidrag". När de inte gör det så heter det "invandrarna kommer och tar våra jobb". Damned if you do, damned if you don't.

Folkpartiet liberalerna pratar också mycket om den misslyckade invandringspolitiken, men av motsatt anledning: för att vi vill göra den bättre! Vi vill att invandrare ska komma till Sverige och bli en del av samhället. Att den som vill komma hit och göra rätt för sig ska få chansen. Här har integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) gjort ett stort arbete, som vi kommer att börja få se resultatet av inom några år.

Jag önskar att fler partier vågade tala om integrationspolitiken. Det har blivit tabubelagt, eftersom alla tävlar om att vara den som håller med Sverigedemokraterna minst. Då vågar de inte ens erkänna att det finns något fel.

Denna utfrysing, och ovilja att ta debatten (till skillnad från t ex här och här), har ytterst gynnat Sverigedemokraterna, som lever på sin underdog-stämpel. Jag tror att vi på valnatten kommer att se att de kommer in i riksdagen med mycket högre procentandel än opinionsundersökningarna visar. Detta är en utveckling som jag varnade för redan efter det förra valet. Jag önskar att de andra partierna, i synnerhet de röda, hade lyssnat.

3 kommentarer:

ANNA-LYS sa...

De Bruna mördarsniglarna marcherar trots att vi gång på gång klipper huvudet av dem. Ändå har vi den hårdaste politik mot de som har de svårt såväl de som vill finna ett liv i Sverige, som de i Sverige som har ett liv men inget hem, de hemlösa. Alliansen har skapat ett samhälle som är fientligt mot allt som inte ger klirr i kassan.

ANNA-LYS sa...

Därför får SD utrymme, de åker snålskjuts på det ni påbörjat, de frö ni sår.

Björn Brändewall sa...

Anna-lys,
kan du precisera ditt ogillande till något specifikt beslut som tagits i riksdagen sedan Alliansen fick majoritet för fyra år sedan?