10 augusti 2009

Liberala ungdomsförbundet har blivit liberalare

Nu har jag kommit hem från Liberala ungdomsförbundets kongress, och det får väl markera slutet för min semester från bloggandet. Det har varit fyra dagar av att debattera nytt handlingsprogram, sova på gymnasiegolv och att klå förbundsstyrelsen i fotboll. Man träffar medlemmar ute på sin första kongress som gör rejäla avtryck i talarstolen redan från början. Håll t ex utkik efter Emma Söderberg Majanen i framtiden.

Adam Cwejman, som jag gillar skarpt, väldes enhälligt till ny förbundsordförande efter Frida Johansson Metso. I sitt installationstal påminde Adam om att liberalismen ännu är långt ifrån att ha segrat i världen – våra största segrar ligger framför oss.

Som några kanske minns så var jag inte direkt ett solsken efter den förra HP-kongressen. Då var det många steg som togs åt moraliserande sossevänster, tyckte jag. Men nu har vi tagit desto fler steg i frihetligare riktning igen. Några urval:

  • Bort med moraliserandet över sexualpolitiken. LUF vill inte moralisera över vare sig incest (mellan vuxna) eller tidelag. Vi har principiellt sagt OK till sexköp, även om vi räknar upp en himla massa förbehåll som måste uppfyllas för att legalisering ska vara tänkbart. Det är lite urvattnat, men åtminstone intellektuellt hederligt. Själv hade jag föredragit Per Petterssons mer rakryggade linje.
  • LUF är återigen emot Systembolagets försäljningsmonopol.

  • LUF vill avskaffa partistödet. Folk ska inte vara tvingade att finansiera opinionsbildning för politik som de inte vill ha.

  • LUF tar den globala uppvärmningen på allvar, men försöker inte påstå att vi vet huruvida den är orsakad av människan.

  • LUF fördömer omskärelse av omyndiga pojkar.

  • LUF tycker att religiösa friskolor har rätt att finnas

  • …och mycket, mycket mer.

Men allt var inte solsken. Vi hade en het och delvis jobbig debatt om att skademinimera genom att legalisera cannabis, som jag och flera i förbundsstyrelsen lade mycket krut på men tyvärr inte lyckades få igenom. Och LUF kräver inte längre en viss procentsats av BNP i bistånd – bara att det ska vara generöst och att det ska ställas hårda krav på hur det används.

Men trots dessa saker så är jag mycket nöjd med kongressen. Det var den första kongressen där vi höll tiden så pass bra att jag kunde deltaga under samtliga nattpass utan att förlora alltför mycket sömn. Och det trots att vi hade osedvanligt många motioner att behandla (guilty as charged). Alla som jag pratat med tycker att det var bra och respektfulla debatter med få personangrepp.

LUF mår helt enkelt väldigt bra just nu.


Läs även: Erik Scheller jämför LUF-kongressen med SSU-kongressen ur ett strikt budgetperspektiv (som jag iofs inte håller med om).

2 kommentarer:

Peterman sa...

Nörderi: Är Adam Cwejman möjligen släkt med den svenske synthtillverkaren Cwejman?

Sexualmoral: Min riktlinje är frivillighet och samtycke mellan mentalt mogna individer. Rent sakligt (och bortsett från de genetiska effekterna av inavel) innebär den riktlinjen att vuxenincest och frivillig prostitution är okej, men inte tidelag (eller för den delen nekrofili). Jag är å andra sidan en sån där konstig typ som inte vill äta djuren heller...

...och det är ju inte så att djuren brukar tillfrågas om de vill bli inseminerade.

Jag är hur som helst lite förvånad över att LUF vill driva så kontroversiella och obskyra frågor (vad jag vet finns det ingen folkrörelse för vuxenincest eller tidelag), samtidigt som de säger nej till legalisering av cannabis, som det faktiskt finns en stark opinion för, och som det har blivit rumsrent att prata om.

Bearwalk sa...

Cwejman: Det får du fråga honom om. :)

Jag vill inte hävda att LUF "driver" dessa obskyra frågor. De ställningstaganden som kongressen tog innebar snarare att vi strök punkter ifrån handlingsprogrammet - don't kiss, don't tell - eller formulerade så pass allmänna ställningtaganden, typ "staten ska inte moralisera över vad myndiga människors gör i sovrummet", att det bara implicit innefattar vuxenincest.

Vi kan diskutera många aspekter, för att i slutändan komma fram till att det räcker med en mycket kort och allmän formulering. Men debatterna reflekterar vilka åsikter som finns inom förbundet för närvarande, och det var det jag ville förmedla.

Inseminering: precis.

Cannabis: tell me about it. Handlingsprogrammet förespråkar egentligen redan avkriminalisering av bruk av droger, men det är formulerat så indirekt (och inkonsekvent, tycker jag) att ställningstagandet bara går att hitta med förstoringsglas om man vet vad man letar efter. Läs punkt 144 i det gamla handlingsprogrammet och se vad du kan få ut av det, om du vill.