13 augusti 2008

Vilket århundrade var det vi levde i nu igen?

Noterar i morgonekot att när Bush säger ”the twenty-first century” så översätter Sveriges Radios journalister det till ”det tjugonde århundradet” – två gånger.

Nog för att svenska journalister ibland har problem med att förstå engelska - men nog borde väl SR-personal kunna känna igen ord som ”first”? Försöker de få Bush att verka dummare än han är?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Rätta mig om jag har fel, men betyder inte "twentyfirst century" just 2000- talet, eller det tjugonde århundradet?

Anonym sa...

Journalisten trodde nog att man alltid minskar århundradet med ett när man översätter från engelska, oavsett hur man uttrycker det.

Hann: 21st century = the 2000's = 21:a århundradet = 2000-talet

Det tjugonde århundradet är 1900-talet, inte 2000-talet. På samma sätt som det första århundradet inte är 100-talet, utan "nollhundratalet", år 0-99 (eller 1-100 om man tillhör de som tycker att 1 ska komma direkt efter -1).

Det här påminner mig för övrigt om ett avsnitt av Vetenskapsmagasinet där programledaren genom hela programmet pratade om silikon i stället för kisel. En lätt miss för en lekman, men man tycker att någon på redaktionen borde haft koll på vilket ämne som används till halvledarteknik och vilket som används till bröstförstoringar.

Anonym sa...

hahaha, kanske ska tänka en gång extra innan du klankar ner på andra va?

Björn Brändewall sa...

Och med det menar du...?