28 september 2007

S kritiserar regeringen men gör likadant själva

Socialdemokraterna i Kalmar kastar paj på regeringen för precis vad som helst, till och med för saker som de själva står för. I Barometern-OT och i Östran den 19/9 gick Cecilia Strömberg (s) till attack mot sjukintyg från skolan vid vård av sjukt barn. 22,5 procent av utbetalningarna idag uppskattas vara felaktiga, enligt myndigheten IFAU.

Alliansregeringen vill därför skärpa kontrollen, för det är ju stora summor som annars rinner ut ur den gemensamma välfärden. Pengar som egentligen skulle ha gått till de som verkligen behöver det. Men (s) i Kalmar slår alltså bakut mot detta. ”Förmynderi” och ”misstro mot föräldrarna”, kallar Strömberg förslaget.

Hårda ord. Men lever Strömberg som hon lär?

För tre månader sedan beslutade en enig Barn- och ungdomsnämnd i Kalmar, med Cecilia Strömberg som ordförande, att förskolebarns föräldrars uppgivna inkomster ska kontrolleras gentemot Skatteverket. Lite extra administration, för att skärpa kontrollen så att ingen felaktigt betalar lägre förskoleavgift än de ska.

Då var det ingen i (s)-gruppen som anklagade någon för ”förmynderi” eller ”misstro mot föräldrarna”. Det var helt enkelt en rutin för att se till att ingen, medvetet eller omedvetet, skulle sko sig på andras bekostnad. Rätt ska vara rätt, tyckte vi då.

Men när regeringen har samma ambition är alltså tongångarna annorlunda. Socialdemokraterna står för en sak i sammanträdesrummen och en annan i media. Syftet är uppenbarligen inte att värna en politik som är bra för landet och medborgarna, eller att stå för sina åsikter. Hyckleriet är så genomskinligt att det är pinsamt.

Björn Brändewall (fp)
Barn- och ungdomsnämnden, Kalmar

Inga kommentarer: