Alliansregeringen införde nyligen skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Detta kan bl a hjälpa barnfamiljer att få ihop livspusslet utan att någon (oftast mamman) ska behöva ge upp karriären. Samtidigt minskar det arbetslösheten och ökar skatteintäkterna, genom att göra svarta jobb vita.
Alla tänker förstås inte så. Vänsterpartiets Kaj Raving föredrar att förnedra de som jobbar och driver företag i dessa branscher, genom att referera till dem som ”pigor”. I insändare 7/7 och på sin blogg framför han många negativa påståenden om avdragen, bland annat att de ska gynna rika på bekostnad av fattiga. En närmare titt visar dock på brister i hans resonemang.
Subventioner av hushållsnära tjänster är inget nytt påfund. Liknande lösningar har genomförts i Belgien, Tyskland, Italien, Österrike och Finland m fl, med stora framgångar. Det har skapat massor med jobbtillfällen.
I Finland mer än fördubblades de vita jobben i branschen när skatteavdraget infördes. Fler vita jobb innebär att fler betalar skatt och färre behöver a-kassa. Detta blir en lysande affär för samhället, samtidigt som man gör alla nöjda (utom en och annan bitter vänsterpolitiker).
I Sverige kan vi jämföra med ROT-avdragen, där skatteintäkterna blev 3,5 gånger större än den skatt som drogs av. Ett bra exempel på hur lägre skatter kan innebära mer, inte mindre, resurser till den gemensamma välfärden. Dessutom ger vita jobb trygghet i form av garanti för köparen och pensionsgrundande inkomst för säljaren. (Källa)
Kaj Raving tar upp ett absurt räkneexempel som utgår ifrån att man anlitar hemhjälp på heltid, när det i själva verket bara handlar om någon timme i veckan för ett vanligt hushåll. Med stöd av detta resonemang tycker Raving att man kan ta ledigt från jobbet istället för att anlita yrkesmän.
För det första tycker jag inte att vi ska mästra över människor och tro att vi vet bättre än de själva hur de vill planera sina hushåll och liv. För det andra tycker jag att det är bättre att de som redan har jobb får tid att gå till jobbet, så att de kan tjäna in skattepengar till den gemensamma välfärden. Det ger mer resurser till samhällets svagaste.
6 kommentarer:
Hej Björn.
Det vore kul om du kunde specificera på vad sätt mitt räkneexempel är absurt.
I övrigt så kan du läsa vad jag tycker om de övriga dumheterna du kom med på min blogg. kajraving.blogspot.com
Hej Kaj.
Det absurda ligger som sagt i att du jämför priset för en tjänst på några timmar i veckan, med vad köparen har i lön för en hel månad. Alla mäter inte livskvalitet i pengar. En del värdesätter sin tid också, och kan vara villiga att betala för det – samtidigt som de bidrar till ökade skatteintäkter för samhället. Kan du inte tolerera att folk får göra sina egna bedömningar i privatlivet?
Trevligt att du förärade mig en hel bloggpost med kritik, även om det är lite tråkigt att få sina argument avfärdade med orden ”dumheter” och ”plattityder” när du uppenbarligen läst lite slarvigt här och där. Men jag har lämnat ett utförligt svar där jag bemöter dina kommentarer en efter en.
Hej Björn.
Visserligen så skrev jag redan i det inlägg som du ursprungligen kommenterade att "150:-/tim efter skatt motsvarar en månadslön på 40000 kronor" dvs., jag visade på både timlön och månadslön för att göra det riktigt tydligt. Tydligen så gick det ändå att missuppfatta om man försökte riktigt ordentligt.
När det gäller att "Alla mäter inte livskvalitet i pengar. En del värdesätter sin tid också, och kan vara villiga att betala för det" så hade du sett att jag har skrivit om det också om du bemödat dig om att läsa inlägget ordentligt och kollat länkarna.
Nåväl, jag har ändå bemödat mig att tota ihop ett svar, inklusive ett extra tydligt räkneexempel åt dig.
Hej igen Kaj.
Du missar fortfarande poängen, nämligen att det inte är du som bestämmer hur familjen Svensson vill organisera sina privatliv.
Nejdå Björn.
Du har varit nog så tydlig med poängen.
Du och regeringen vill gynna de redan välbärgade. Det är inte någon ny borgerlig politik, men jag tycker inte bättre om det den här gången heller.
Därför har jag kommenterat igen.
Skicka en kommentar