12 april 2007

Sverigedemokraterna är inte höger, de är vänster

Media och vänsterdebattörer beskriver ofta främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna som ”högerextrema”. Jag anser att det är struntprat. Sverigedemokraterna är inte höger för fem öre, de bedriver en vänsterkonservativ politik.

Höger-vänster är en ekonomisk skala. Att vara höger är att vara för minskat statligt förmynderi, att vara för en fri marknad med öppna gränser och fri förflyttning av varor, tjänster och människor. Politik som underlättar för både in- och utvandring. Raka motsatsen till statligt detaljstyrande som ”stoppa invandringen”.

Detta bekräftas ytterligare av att det är inte är någon sosse, utan liberalen Erik Ullenhag (fp), som ska debattera mot sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på TV8 ikväll. Sossarna tackade nej till att medverka. Jag förstår att de inte tar debatten – de har ju knappast någon human invandringspolitik på meritlistan.Varför beskrivs ändå främlingsfientliga som höger? Svar: på grund av det ”konservativa” inslaget.

1800-talshögern blev störtad för att den inte ville släppa ifrån sig den politiska makten. De ville behålla den, så de formade sin identitet i att vilja behålla både det ena och det andra, som kristendom och kärnfamiljen. Vips! så var konservatismen född, och förknippad med höger – inte för att den var höger i sig, utan för att högern var de första som identifierade sig med den.

Några årtionden senare körde Adolf Hitler med samma nostalgiska trams för att få en ursäkt att döda judar och homosexuella. Hitler förstatligade Tysklands industrier och ökade kraftigt det statliga inflytandet, vilket var tydlig vänsterpolitik. Men på grund av de konservativa inslagen så beskrivs han ändå idag som ”extrem höger”.

Sedan dess beskrivs främlingsfientlighet slarvigt som ”högerextremt”.

Detta är alltså fel!

Socialdemokraterna driver en restriktiv asylpolitik. Vänsterpartiet gör det inte.
Moderaterna driver en restriktiv asylpolitik. Folkpartiet gör det inte.

Främlingsfientlighet har inget att göra med vänster eller höger.
Främlingsfientlighet har att göra med konservatism,
men
alla konservativa är inte främlingsfientliga.
Sverigedemokraterna drömmer sig tillbaka till ett nostalgiskt folkhems-Sverige där blattar och homosexuella var förpassade till samhällets perifori. Ur syn, ur sinne.
Kristdemokraterna däremot, är ett konservativt parti som präglas av ett enormt engagemang för flyktingar och diktaturoffer i andra länder och kulturer.

Där ser man hur omöjligt det är att dra alla över en kam!

Inga kommentarer: