10 september 2013

Regeringsskifte i Norge!

Det norska folket har markerat positiva attitydförändringar i valet.

Fremskrittspartiet går kraftigt bakåt (och borde kanske därmed byta partinamn?), minskar gör även alla tre vänsterpartierna Arbeiderpartiet, Socialistisk Venstre och Senterpartiet.

Høyre och liberala Venstre går framåt, och det invandringspositiva miljöpartiet kniper sitt första mandat. Fortsätt så i några val till, kära grannar!

Nu stundar hårda regeringsförhandlingar mellan tre partier som vill regera ihop, och ett parti som de helst skulle ha klarat sig utan. Jag hoppas att Fremskrittspartiets lojalitet kan köpas med att ge dem gehör för skattesänkningar, så att de får minimalt inflytande på migrations- och integrationspolitiken. Fremskrittspartiet vill se en restriktiv invandringspolitik, och där anser jag att de har fel, men man ska samtidigt inte överdriva hur viktig denna fråga är för partiet. Partiledaren Siv Jensen har flera gånger tydligt tagit avstånd från Dansk Folkeparti och framförallt från Sverigedemokraterna, som hon ser som ett enfrågeparti besatt av invandringsfrågan. Med en sådan utgångspunkt borde det finnas utrymme för förhandlingar kring andra frågor som partiet kan vilja få igenom, som skattesänkningar och minskad byråkrati. Frågor där alla liberala partier borde kunna stämma in.

Men men. Den som lever får se.

Inga kommentarer: