28 maj 2012

Nej till etnisk (s)ortering av skolbarn!

Socialdemokraterna vill lägga sig i skolbarns etnicitet för att minska segregering. Förutom de uppenbart läskiga vibbar detta ger, så är det omöjligt att förverkliga utan att avskaffa eller åtminstone kraftigt inskränka det fria skolvalet, som är ett betydligt bättre verktyg för att bryta segregering. Om detta skriver jag i Barometern idag:
Hur ska Socialdemokraterna omsätta etnisk heterogenitet i praktiken, utan att först börja registrera barns etnicitet, och sedan bussa elever fram och tillbaka mellan bostadsområden där exempelvis ”arabkvoten” eller ”svennekvoten” inte är uppnådd. Bland de barn som ofrivilligt skulle skickas runt bland skolorna är det många vars föräldrar flydde till Sverige på 1990-talet för att just fly ifrån den etniska sortering som inleddes i bland annat forna Jugoslavien.

(...)

Sedan mina liberala föregångare införde det fria skolvalet i Sverige, har varje elev nu möjlighet att bryta sin segregation och skapa spontant blandade skolklasser baserat på frivillighet, inte socialistiskt tvång. Utmaningen ligger i att få alla familjer att bli medvetna om och ta tillvara sina rättigheter och möjligheter, och det är något som vi i FP i Kalmar jobbar särskilt med.

Läs hela!

Inga kommentarer: