07 april 2009

Stoppa flyktingsmugglingen – öppna gränserna!

234 människor drunknade i Medelhavet när de försökte fly från Libyen till Europa, och detta är bara början på årets ”smugglingssäsong”. Det vänder sig i magen på mig när jag läser om hur dessa människor drabbats, bara för att de råkade födas i fel land. Det hade lika gärna kunnat vara du eller jag!

Många flyr från krig och förtryck och andra söker sig hit för att skapa sig en bättre framtid utan fattigdom. Med fred, frihandel och demokrati har vi byggt ett Europa som är så bra att många är redo att riskera livet för att komma hit. Man ger allt man äger till skumma människosmugglare och klämmer in sig i överlastade fartyg med livet som insats.

Detta barbari måste stoppas! Folkpartiet liberalerna vill avskaffa visumtvånget för många länder, för visumtvånget göder flyktingsmuggling och människohandel. Vi vill även avskaffa ”transportörsansvaret”; flygbolag kan inte och ska inte avgöra vem som har tillräckliga skäl att få stanna i EU. Flyktingar som vill söka asyl ska kunna resa hit människovärdigt, inte behöva drunkna på en flotte i Medelhavet!

Tyvärr har diskussionen inom EU ofta fokuserat på hur vi ska hålla människor borta från Europa, snarare än hur vi ska ta emot dem som vill arbeta eller är i behov av en fristad. Som liberal vill jag att Europa ska vara öppet mot omvärlden, och den ”fästning Europa” som börjat byggas ska därför bekämpas med kraft!

--
Björn Brändewall (fp)
kandidat till Europaparlamentet

1 kommentar:

roberth sa...

Ja det är ju jävligt många som kommer hit och arbetar eller hur? Så pinsamt skrivet.