16 maj 2015

Samvetsfrihet undergräver aborträtten

Samma dag som Ebba Busch Thor valdes till Kristdemokraternas partiledare sa hon till Aftonbladet att hon vill att vårdpersonal ska kunna neka att utföra aborter. Detta fick oss mig och landstingsrådet Pierre Edström (FP) att reagera i ett gemensamt pressmeddelande. Eric Dicksson (KD) har i insändare i Barometern kritiserat oss för detta. Idag tar Barometern (äntligen) in vårt svar på kritiken:
Om du utbildar dig till barnmorska och vägrar göra abort, fastän det ingår i arbetsuppgifterna, kan du inte kräva att någon ska anställa dig. Du måste leva med konsekvenserna av din religionsfrihet.
(...)
Vi påstår inte att det är enkla etiska avväganden som sker i sjukvården. Men frågan om patientens rättigheter är däremot enkel: det är lagen som gäller. Oavsett var du söker sjukvård så ska du få den hjälp du har lagstadgad rätt till.
Samvetsfrihet inom sjukvården lär inte begränsas till aborter. Börjar man anpassa sjukvårdens verksamheter efter privata åsikter och religiös tro hos enskilda medarbetare så uppstår snart samma diskussion inom områden som preventivmedelsutskrivning, blodtransfusioner och psykiatri
Läs hela!

Jag vill även rekommendera Linda Nordlunds starka och självutlämnande inlägg i debatten: ”Barnmorskans ord fick mig att skämmas”.

Inga kommentarer: