08 mars 2014

Nordea slutar hantera kontanter - tänker (S) bara titta på?

I januari frågade jag ut kommunalrådet Johan Persson (S) om rätten att få använda kontanter, när bankerna lägger ner servicen allt mer. Kalmar kommun är en stor kund hos Nordea och borde kunna villkora fortsatt samarbete med krav på att Nordea ska tillhandahålla denna samhällsfunktion till kommuninvånarna.

Persson menade dock i sitt svar (lyssna på debatten här) att det inte var något problem eftersom bl a Nordea fortfarande erbjuder kontanthantering på sitt kontor på Kvarnholmen (dvs ett enda ställe i vår avlånga kommun). Jag frågade om och om igen varför han då inte vill ställa några krav på banken, om det ändå inte är något problem idag?

Nu har det blivit ett problem. I veckan fick jag som kund ett brev från Nordea, att de tänker sluta med kontanhantering även på Kalmarkontoret! Här hade kommunen kunnat göra skillnad, men Johan Persson tyckte inte att det behövdes. Nu blir frågan åter aktuell.


Utvecklingen mot ett kontantfritt samhälle oroar mig. Kontanthantering är en viktig samhällsfunktion som påverkar landsbygden, ideella föreningar och rätten till personlig integritet. Om vi bara kan betala med kort går det att kartlägga individers konsumtion, och mönstren avslöjar mer om oss än vi må tro. USA-kedjan Target kunde genom att analysera helt vardagliga inköp räkna ut att en tonårsflicka var gravid, innan ens hennes pappa visste om det. Vill vi lämna ut all information om våra privatliv till företag och stat?

Inga kommentarer: