15 juli 2005

EU vill veta allt du googlat på de senaste två åren!

Tänk om staten sparade ett arkiv över alla gånger du sökt på information om vissa sjukdomar, eller om politiska diskussioner, eller sexuella fantasier. Tänk om denna information kunde läcka ut till din arbetsgivare, till din familj, eller användas för att utpressa dig. Skulle du våga använda Internet lika fritt som idag? Nej!

Men detta riskerar att bli verklighet inom ett år. I Sverige. Det kallas datalagringsdirektivet och tillägget Smile 29. Direktivet uppfanns av socialdemokraternas förre justitieminister, och om det införs i Sverige innebär det att alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden och inloggningar på internet kommer lagras. Krafter i EU försöker nu med Smile 29 att få direktivet till att även gälla alla sökningar som du gör i t ex Google.

Men övervakningen skapar inte trygghet för dig. Den skapar rädda människor som lever i skräck för staten – det spelar ingen roll om man har ”rent mjöl i påsen”. Sedan direktivet infördes i Tyskland vågar vanliga människor inte längre ringa sin läkare, psykolog, äktenskapsrådgivare eller beroendehjälplinjer, för de vet att samtalet kommer att registreras. Särskilt rädda är de som levt under kommunismen i Östtyskland och minns vänsterns terror.

Datalagringsdirektivet måste stoppas. Jag har skrivit på ett väljarkontrakt där jag lovar att rösta nej till direktivet om jag blir invald i riksdagen. Jag är den förste (och hittills ende) riksdagskandidaten från Kalmar län som har skrivit på kontraktet.

Därför är det viktigt att du som väljare kryssar mig i riksdagsvalet den 19 september. Inte för min skull. Utan för din skull.

Inga kommentarer: